Vosak

Pčelinji vosak je vosak životinjskog podrijetla koje pčele proizvode svojim voštanim žlijezdama. Pčele ga stvaraju pri izgradnji saća u koje pčele pohranjuju med. Jedan kilogram voska može zadržati između 20 i 30 kilograma meda.


Svježi vosak je proziran i bezbojan, nakon žvakanja postaje neproziran te prilikom kontakta voska s peludom, propolisom i raznim prirodnim uljima vosak postaje žute boje. Pčelinji vosak se topi na temperaturi iznad 60°C, a ako se zagrijava na temperaturi iznad 85°C dolazi do dekolorizacije voska.


Pčelari koriste pčelinji vosak pri proizvodnji satnih osnova kako bi olakšali posao pčelama pri izgradnji saća. Vosak također ima široku primjenu u industriji. Najviše u kozmetičkoj i farmaceutskoj gdje se koristi za proizvodnju krema i balzama. Također se proizvode voštane svijeće koje duže gore zbog vise temperature taljenja od parafinskih svijeća.

wax
candle-wax