***Dobrodošli***

pcela oko cvijeta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pčele

Pčele  med proizvode na isti način od pamtivijeka - najmanje 150 milijuna godina. To je jedina domaća životinja koja još nikad nije udomaćena.

Poznato je da su ljudi u starom Egiptu pčelarili i prije 4.000 godina, a od tada do danas čovjeku nije pošlo za rukom ništa bitno promijeniti u načinu života, osim samih košnica i samog pristupa u ophođenju sa pčelama. Pčelama je med zaliha za duge zimske mjesece kada cvijeće ne cvjeta i stoga ne proizvodi biljne sokove.

Pčela ima tri para nogu, četiri krila, žalac i poseban trbuh koji zadržava i prerađuje biljni sok. Njihov doprinos u životinjskom carstvu je obilat zbog primjene njihovih proizvoda u kemiji : med, vosak, pčelinji otrov, propolis, cvjetni prah i matična mliječ.

Pčele žive i rade u zajednicama, pčela kao pojedinac u prirodi osuđena je na smrt. Svaki roj pčela sastoji se od radilice, matice i truta.

radilica_trut_matica

Zanimljivosti o pčelama:

Koliko su pčele bitne za čovjekov život govori i činjenica da je Albert Einstein izjavio da kad bi pčele nestale, čovjeku bi preostalo ne više od četiri godine života!!