Med

Med je prehrambeni proizvod biljnog porijekla kojeg su pčele medarice proizvele skupljanjem cvjetnog nektara i medene rose. Pčele pohranjuju med u stanice saća te ga koriste kao primarni izvor ugljikohidrata. Energija koju dobiju konzumirajući med, pčele potroše na letenje, održavanje kolonije i uobičajene dnevne poslove.

Med se sastoji od šećera (oko 75%), vode (15%-20%) i ostatak čine vitamini, minerali, enzimi, organske kiseline (mravlja, jabučna, limunska i dr.) i ostali spojevi. Šećer koji se nalazi u medu se sastoji od tri vrste šećera. To su voćni šećer (fruktoza) koji je najzastupljeniji u medu (oko 40%), grožđani šećer (glukoza) kojeg ima oko 35% te saharoza koje ima 1%-2%. Omjeri ovise o paši na kojoj su pčele skupljale nektar te o enzimu invertaza koji razlaže saharozu na fruktozu i glukozu.

Budući da se med, u najvećem postotku, sastoji od fruktoze i glukoze, nakon određenog vremena dolazi do kristalizacije meda. Kristalizacija je prirodno svojstvo meda te svaki med nakon nekog vremena mora kristalizirati. Kristalizacija je proces nastajanja kristala u kojem se osnovne čestice pravilno slažu u prostoru te tvore kristalnu rešetku. Tijekom i nakon kristalizacije, med mijenja svoja fizikalna svojstva. Boja meda se promijeni u odnosu na nekristalizirani te med više nije u tekućem stanju nego u tvrdom. Kada ga se pogleda iz bližeg, mogu se vidjeti mali kristalići šećera po čemu je sami proces i dobio ime.

Brzina kristalizacije ovisi o koncentraciji šećera u medu te o omjeru glukoze i fruktoze. Što je veći udio glukoze u medu, to je proces kristalizacije brži. Iz tog razloga medljikovac vrlo brzo kristalizira, dok neke vrste koje imaju veći udio fruktoze u odnosu na glukozu, mogu ostati u tekućem stanju i koju godinu.

livadski med

Livadski (cvjetni) med je med blagog okusa i ugodnog mirisa. Nastao je skupljanjem nektara s raznih cvjetnih vrsta na livadi odakle i dolazi naziv samog meda. Budući da nastaje od raznog bilja, tako se i koristi u različite svrhe. Zbog svog blagog okusa pogodan je za bebe, djecu i starije osobe. Najčešće se koristi kao zamjena za šećer u pripremi jela, kolača i napitaka. Također se preporučuje srčanim bolesnicima i bolesnicima s niskim krvnim tlakom.

bagremov med

Bagremov med je svijetložute, zlatne boje, blagog i ugodnog mirisa te blagog okusa. Jedan je od vrsta u kojoj je udio fruktoze veći od glukoze zbog čega mu treba više vremena kako bi kristalizirao. Ljudi ga najčešće koriste kao lijek za dišne puteve, ali također i za smirenje. Ima umirujuće djelovanje na živčani sustav te ga se preporučuje koristiti za opuštanje i smirenje nadraženog živčanog sustava te pozitivno djeluje kod nesanice.

kestenov med

Kestenov med tamnije je crvenkastosmeđe boje, intenzivnog i aromatičnog mirisa te blago gorkastog okusa koji je posljedica sadržaja velike količine peludi kestena. Dobiva se od cvijeta pitomog kestena koji cvate u lipnju. Povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav, potiče rad crijeva, olakšava rad jetre i žući te štiti želučanu i crijevnu sluznicu. Pomaže u oporavku nakon operacije žuči.